Visa alla kontakter

vuxna personer som sitter ute vid ett bord och skålar.

Gymnasier i samverkan

Falun, Borlänge, Gagnef, Hedemora, Malung -Sälen, Leksand, Ludvika, Rättvik, Smedjebacken, Säter och Vansbro bildar tillsammans Gysam - gymnasieskolor i samverkan.

Ett samverkansavtal skrevs under 2009. Avtalet innebär att alla elever inom samverkanskommunerna kan söka till alla tillgängliga utbildningar på samma villkor. Gysam drevs som ett projekt i tre år, därefter blev det en del av Falun Borlänge-regionen AB:s ordinarie verksamhet.

Tanken med Gysam är att förenkla valet av gymnasieprogram och underlätta ansökningsprocessen. Detta genom att klart och tydligt informera elever om de nationella program och skolor som finns till förfogande samt visa på hur regioner i samverkan öppnar dörrar till många fler utbildningsmöjligheter.

Gysam arbetar med att skapa mötesplatser för grund- och gymnasieskolan samt för skola och arbetsliv. Gysam arrangerar studiebesök och hjälper skolor att söka stipendier för utlandsresor för både elever och för lärare. Genom Gysam erbjuds även gemensam kompetensutveckling och inspirationsföreläsningar för skolpersonal. Ett annat viktigt uppdrag är att främja samverkan mellan gymnasium och högre utbildningar.

Sidan uppdaterad 2017-06-28