Två tjejer tränar löpning

Riksidrottsgymnasiet 700 kurspoäng (RIG) - Friidrott

På RIG utövar du din friidrott samtidigt som du läser in en examen från gymnasiet. Riksfriidrottsgymnasiet i Falun är en del av Lugnet- och Kristinegymnasiet. Beroende på tränings- och tävlingsmängd finns det möjlighet att studera i tre eller fyra år.

RIG ansvar för att underlätta RIG-elevernas karriärövergång till postgymnasiala studier eller arbetsmarknaden i kombination med en fortsatt elitidrottssatsning. Många av våra RIG-elver kan fortsätta kombinera elitidrott med jobb, studier eller proffesionellt även efter gymnasiet genom vårt samarbete med Dala Sport Academy.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Med stöd från våra duktiga tränare och lärare har du väldigt fina förutsättningar för att utvecklas. Vi har fantastiska träningsmöjligheter såväl inomhus som utomhus på anläggningar som vi disponerar hela dagarna.

Observera att sista ansökningsdatum till våra platser med riksintag är 15 oktober. Men du kan alltid göra en intresseanmälan via vårt google formulärlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Riksidrottsgymnasiets logga

Riksidrottsgymnasium (RIG)

RIG betyder att vi bedriver ett idrottsgymnasium med riksintag och att våra friidrottande elever håller hög nationell klass med målsättning att bli elitidrottare på internationell nivå.

Riksintag innebär att det finns sökande från hela eller stora delar av landet. Du ska som elev kunna bo i Falun med inackorderingsstöd och ha möjlighet till en individanpassad, flexibel och idrottsanpassad studiegång.

Medel utgår även från Riksidrottsförbundet till tränarbidrag för fördyrande kostnader i ämnet specialidrott. Riksfriidrottsgymnasiets tränare är tillgängliga för eleverna hela dagarna. Skoldagens uttnytjas effektivt eftersom avstånden mellan skola, träning, och boende är korta. Även på helger och lov hjälper RIG-tränarna till med träningsprogram etc.

Ulrik Mattisson, verksamhetsansvarig RIG
Mail: ulrik.mattisson@falun.se

Susanna Walter-Westberg, rektor för idrottsutbildningar på lugnetgymnasiet
Mail: susanna.walter-westberg@falun.se

Sofia Kuylser, Svenska Friidrottsförbundet
Mail:  sofia.kuylser@friidrott.se

Historia

Friidrottsgymnasiet i Falun etablerades 1980 och är ett av landets sju friidrottsgymnasier med riksintag (RIG). Sedan 2011 är vi också certifierade för nationell idrottsutbildning (NIU) i friidrott.

Sedan starten så har över 100 elever deltagit i olika friidrottslandslag, ett tiotal elever hat nått seniormästerskap (EM, VM,OS), nio svenska rekord och ett världsrekord.

Sidan uppdaterad 2017-12-06