Två barn väntar på maten

Mat och måltider

I skolan ska du få god men också näringsrik mat, därför planerar vi noga den meny som serveras. På denna sida kan du läsa om vilken typ av mat vi serverar, hur och varför vi väljer just den maten.

Länk till veckans matsedel/meny

Näringsriktig mat

Enligt lag ska skolmaten vara näringsriktig. Vi utgår från de nationella näringsrekommendationerna och Livsmedelsverkets skrifter "Bra måltider i förskolan" och "Bra mat i skolan" när vi planerar våra menyer för skolorna och förskolorna. En skollunch ger ca en tredjedel av dagens energi- och näringsbehov för en elev. Förskolans måltider (frukost, lunch och mellanmål) ger tillsammans två tredjedelar av barnets dagsbehov av energi och näring.

Lagad från grunden, lokalproducerad och ekologisk

En stor del av maten är lagad från grunden. Gratänger, grytor, soppor, såser och liknande är i princip alltid lagade från grunden. Flera av våra livsmedel kommer från lokala leverantörer. Till exempel serverar vi "Gefleortens" ekologiska mjölk, ekologisk potatis från "Bengt i Hesse" i Borlänge, bröd från "Perers Färskbröds-bagaren" i Falun, ekologiska ägg från Skara och ekologisk köttfärs från Uppsala. Andelen ekologisk mat är för närvarande drygt 25 %. Målet är att erbjuda 40 % ekologisk mat år 2020.

Sallader och vegetarisk mat

I skolornas restauranger erbjuder vi alltid minst fem olika sorters grönsaker och/eller sallader. På förskolorna erbjuder vi alltid minst tre olika sorter. I flera av våra skolrestauranger har du möjlighet att välja mellan en ordinarie maträtt och en vegetarisk maträtt. En av de viktigaste faktorerna för att minska negativ klimatpåverkan från maten är att minska konsumtionen av kött och istället öka konsumtionen av vegetabilier. Av den anledningen har vi infört en helvegetarisk lunch i veckan inom skolornas meny.

Socker

I hälsosam mat finns det inte så stort utrymme för söta och näringsfattiga livsmedel, särskilt inte i maten för barn i förskoleåldern. Därför undviker vi att servera söta livsmedel som till exempel söta kex, söta krämer, söta yoghurtar och liknande i skolor och förskolor. Undantag görs vid speciella högtider ett par gånger per år: vid skolavslutning då vi serveras glass, och före jul då vi serverar saffransbulle eller pepparkaka. Vi serverar sylt och ketchup som tillbehör till maträtter som pannkakor, köttbullar och blodpudding, eftersom det kan ingå i en välplanerad matsedel.

Svenskt kött

Flera av er som kontaktar oss önskar att vi enbart serverar svenskt kött i våra skolrestauranger och förskolor. Enligt Lagen om offentlig upphandling får man inte ställa krav att livsmedel ska producerats i ett visst geografiskt område. Däremot kan man ställa andra krav. Det kött som är upphandlat och serveras i Falu kommun är enbart kött som klarar Upphandlingsmyndighetens (f d Miljöstyrningsrådet) miljö- och djurskyddskrav. Det innebär att vi ställer krav på bland annat att antibiotika endast ska ha använts efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat, att djuret ska ha transporterats till slakt under max 8 timmar och slaktmetod. Resultatet av de krav vi ställt är att nästan allt kött vi serverar är svenskt.

Specialkost

Kanske behöver du specialkost på grund av allergi eller andra skäl. Vi hanterar och serverar inte jordnötter, nötter eller mandel inom våra kök eftersom dessa kan ge allvarliga allergiska reaktioner. Du som behöver specialkost lämnar en särskild blankett till köket som serverar din mat.

Anmäla specialkost, blankettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2017-05-26